Skip to main content

«Tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitraria de la llibertat, tant si es produeix en la vida pública com en la vida privada.»

Així va definir l’Assemblea General de l’ONU la violència contra la dona l’any 1993.

Des dels projectes de joves de Saó treballem des d’una perspectiva de gènere i de manera transversal per fomentar l’equitat en els i les joves que hi participen.

Per reivindicar El Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Contra la Dona es va preparar una exposició de notícies, anuncis i converses a les xarxes, així com un recopilatori de vídeos publicats a diferents xarxes socials i polèmiques actuals amb l’objectiu de fer visible totes aquelles violències que pateixen les dones. Des de la violència més evident, fins aquella més invisible, com poden ser els micromasclismes que són els fets, successos o situacions discriminatòries poc evidents i perceptibles.

Com perceben els i les joves la violència de gènere?

Amb la finalitat de què els participants puguin reflexionar sobre els diversos tipus de violència, que empatitzin amb les víctimes d’aquesta violència, i que puguin plantejar-se maneres de generar canvis a la societat des de la seva posició. Ha sigut una exposició interactiva i els participants han afegit gomets a aquelles situacions en les quals s’han sentit reflectits i reflectides, o bé que han viscut o patit.

Els visitants de l’exposició van respondre a les preguntes com: t’ha passat?, t’has sentit reflectit/reflectida?, has viscut alguna situació similar?

A més s’ha creat el Mur de les Red Flags (banderes vermelles o alertes) on han pogut afegir aquells comentaris masclistes i micromasclismes que hagin patit o viscut.

Per últim, s’ha realitzat la creació d’una obra artística fruit de la reflexió extreta durant l’exposició.

Alguns participants, es van animar a sortir en un vídeo de denúncia on es recopila diverses accions que pateixen les dones en el seu dia a dia.

L’èxit de participació en la jornada del 25N

Aquesta exposició han assistit 47 participants de Saó, 4 voluntàries, i diverses professionals que ens ha permetre fomentar la participació dels i les participants de Saó a partir de les seves reflexions sobre el visionament de vídeos i de l’exposició.

Tots els participants van fer comentaris sobre la importància d’exposar la violència masclista més invisible o bé l’exercida pel mateix sistema i societat (música, anuncis, entre d’altres).

També van considerar rellevant exposar aquelles situacions de violència que es donen a xarxes socials, un element que tenen molt a l’abast i on la violència tendeix a normalitzar-se des d’edats prematures.

Gràcies a la participació s’ha pogut comptar fins a 62 experiències de violència masclista que han viscut, patit o presenciat els i les participants de SaóPrat. D’aquest total, el 17,7% són homes i el 82,3% són dones. Xifres significatives que ens demostren que la violència masclista la pateixen, experimenten, i presencien les joves dels nostres projectes.

Articles relacionats

Des de Saó Prat acompanyem a més de 300 de joves en un any

| Joves | No Comments
Parlem amb la Melodie, la coordinadora dels projectes de joves de Saó Hola Melodie, podries dir-nos quina és la teva missió a SaóPrat? La meva missió a Saó és acompanyar…

Entrevista als responsables de l’Empresa d’Inseció

| Empresa d'Inserció | No Comments
El Jordi, la Berta i l’Olga estan al capdavant de les tres línies d’activitat de l’Empresa d’Inserció de SaóPrat, Reformes, Disseny i Neteja. Ens expliquen com va néixer l’Empresa d’Inserció…
Tallers d'alfabetització lingüística al Prat

Tallers d’Integració, un espai d’alfabetització lingüística i participació per a dones migrants

| Infància i família | No Comments
Avui parlem amb la Rosa i la Begonya, dues voluntàries i les impulsores del projecte Tallers d'Integració, espai d'alfabetització lingüística per afavorir la integració de les dones migrants Com van…

El speed dating laboral, una oportunitat per als i les participants dels projectes d’ocupació de Saó

| Actualitat, Ocupació | No Comments
Què és el speed dating laboral o speed interview? El speed dating laboral, o job datingspeed consisteix en realitzar entrevistes laborals ràpides de 5 - 10 minuts aproximadament, on els…
0 0 vots
Article Rating
Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots el comentaris
Share This