Skip to main content

«Tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitraria de la llibertat, tant si es produeix en la vida pública com en la vida privada.»

Així va definir l’Assemblea General de l’ONU la violència contra la dona l’any 1993.

Des dels projectes de joves de Saó treballem des d’una perspectiva de gènere i de manera transversal per fomentar l’equitat en els i les joves que hi participen.

Per reivindicar El Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Contra la Dona es va preparar una exposició de notícies, anuncis i converses a les xarxes, així com un recopilatori de vídeos publicats a diferents xarxes socials i polèmiques actuals amb l’objectiu de fer visible totes aquelles violències que pateixen les dones. Des de la violència més evident, fins aquella més invisible, com poden ser els micromasclismes que són els fets, successos o situacions discriminatòries poc evidents i perceptibles.

Com perceben els i les joves la violència de gènere?

Amb la finalitat de què els participants puguin reflexionar sobre els diversos tipus de violència, que empatitzin amb les víctimes d’aquesta violència, i que puguin plantejar-se maneres de generar canvis a la societat des de la seva posició. Ha sigut una exposició interactiva i els participants han afegit gomets a aquelles situacions en les quals s’han sentit reflectits i reflectides, o bé que han viscut o patit.

Els visitants de l’exposició van respondre a les preguntes com: t’ha passat?, t’has sentit reflectit/reflectida?, has viscut alguna situació similar?

A més s’ha creat el Mur de les Red Flags (banderes vermelles o alertes) on han pogut afegir aquells comentaris masclistes i micromasclismes que hagin patit o viscut.

Per últim, s’ha realitzat la creació d’una obra artística fruit de la reflexió extreta durant l’exposició.

Alguns participants, es van animar a sortir en un vídeo de denúncia on es recopila diverses accions que pateixen les dones en el seu dia a dia.

L’èxit de participació en la jornada del 25N

Aquesta exposició han assistit 47 participants de Saó, 4 voluntàries, i diverses professionals que ens ha permetre fomentar la participació dels i les participants de Saó a partir de les seves reflexions sobre el visionament de vídeos i de l’exposició.

Tots els participants van fer comentaris sobre la importància d’exposar la violència masclista més invisible o bé l’exercida pel mateix sistema i societat (música, anuncis, entre d’altres).

També van considerar rellevant exposar aquelles situacions de violència que es donen a xarxes socials, un element que tenen molt a l’abast i on la violència tendeix a normalitzar-se des d’edats prematures.

Gràcies a la participació s’ha pogut comptar fins a 62 experiències de violència masclista que han viscut, patit o presenciat els i les participants de SaóPrat. D’aquest total, el 17,7% són homes i el 82,3% són dones. Xifres significatives que ens demostren que la violència masclista la pateixen, experimenten, i presencien les joves dels nostres projectes.

Articles relacionats

bullying al prat

Entrevista sobre l’assetjament escolar o bullying al Prat

| #femSaó | No Comments
Entrevistem a Gala Montseny i a Josep Maria Palacios, Mediadors del Servei de Mediació Comunitària de l'Ajuntament del Prat de Llobregat per parlar sobre com acompanyar els casos d’assetjament en…
nova ciutadania el prat

Entrevista a Jesús Gómez de Nova Ciutadania d’El Prat

| #femSaó | No Comments
El Jesús Gómez és el tècnic de Nova Ciutadania del Servei d'Acció Social del Prat de Llobregat. Amb ell parlem sobre el tipus d’acollida que fa la ciutat del Prat…

Coneixem qui hi ha darrera de Nymmynbook

| #femSaó | No Comments
La Naomi Gómez i la Mercè Cabrera són les autores del blog Nymmynbook on fan ressenyes i recomanacions sobre tota mena de llibres. Comparteixen amb els altres la seva passió…
La-batalla-de-los-sueños_SomRiu

El primer conte escrit pels nens i nenes de Som-Riu

| #femSaó, Infància i família | No Comments
Presentem el primer conte escrit pels nens i nenes de Som-Riu amb la col·laboració de Nymmynbooks. La Yanira, la Lucina, la Romaissa, l'Ashley i el Ginés del projecte Som-Riu han…
0 0 vots
Article Rating
Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots el comentaris
Share This