La família és un element clau en el creixement i aprenentatge dels infants a partir de diverses formes com el llenguatge, la comunicació o les interrelacions.
La família fomenta l’adquisició de normes, valors, drets, obligacions i rols, a més de preparar a la persona pel paper que desenvoluparà en el futur.
És la base de la vida social de tot individu i és un element fonamental per definir la nostra personalitat. Per aquest motiu, la família ha d’aprendre a superar les dificultats de la vida diària a partir dels factors de protecció.
Els factors de protecció són fortaleses i recursos dels quals totes les famílies disposen i que faciliten i afavoreixen el correcte desenvolupament i benestar personal.
Ajuden a protegir a les famílies dels factors de risc i vulnerabilitat, que són les dificultats, barreres, obstacles de la vida diària que recau sobre les famílies i que, perjudiquen el desenvolupament i benestar personal, relacional i/o social dels seus membres.

Els factors de vulnerabilitat que afecten a les famílies
Des de Saó tenim dos projectes dirigits a famílies, el Suetí i el SIS Ruta, que neixen a partir de la detecció dels factors de vulnerabilitat dins l’àmbit familiar
- Manca d’estabilitat econòmica
- Dificultat per sostenir processos educatius/formatius
- Poca xarxa social de suport
- Aïllament de l’entorn, precarietat pel que fa a l’habitatge
- Grans dificultats en l’exercici de criança
- Patiment emocional i problemes de salut mental
Suetí i SIS Ruta són serveis d’intervenció social que fan protagonista a la família per potenciar la implicació dels pares i mares en el procés educatiu dels fills i filles i la seva participació en la comunitat.
Es treballa durant un màxim de dos anys amb les famílies perquè puguin adquirir les eines necessàries per prendre les seves pròpies decisions.

6 factors de protecció vinculats a l’àmbit familiar
1. Criança afectiva i aferrament
Els pares que tenen una relació càlida i de confiança amb els seus fills, tenen més eines per acompanyar-los en el seu desenvolupament des de la infància fins a l’adultesa.
Des dels projectes SIS Ruta i Suetí, ens adaptem a les diverses situacions de les famílies i a la individualitat de cada cas.
Per atendre les diverses necessitats es creen espais familiars i grupals per reforçar els vincles relacionals i l’afectivitat familiar, mitjançant l’acompanyament de manera integral de les famílies amb tècniques terapèutiques.
2. Coneixement sobre la criança i el desenvolupament dels infants
Encara que l’escolta i la confiança és una part natural de ser mare i pare, hi ha una part que es basa en un aprenentatge, ja que no es pot saber tot.
Les professionals de Saó guien i atenen a les famílies en el seu dia a dia. Per això es fan intervencions domiciliàries per implementar hàbits saludables i rutines, organització de les tasques domèstiques i de cura, corresponsabilitat, conflictivitat familiar i sobrecàrrega dels cuidadors i cuidadores.
A més a més, participen d’un espai grupal per compartir conjuntament dubtes i bones pràctiques, per treballar el reconeixement de les emocions, motivacions i necessitats dels seus fills i filles.
3. Resiliència familiar
Es defineix com la capacitat de les famílies per recuperar-se de les circumstàncies adverses i sortir d’aquestes enfortides.
Des dels projectes fem una intervenció integral centrada en les fortaleses de les famílies per potenciar-les i així millorar la seva actuació davant de noves situacions de dificultats sobrevingudes.
A més, es fan teràpies on es treballa la història de vida i les potencialitats dels cuidadors i cuidadores, per aconseguir els canvis desitjats, entenent que les dificultats presents en la família són fruit de dinàmiques relacionals i del context en el qual es troben.
També es realitzen intervenció de parelles per revisar les pautes educatives i de criança compartida.
4. Connexions socials
Els pares i mares que participen en una comunitat social, tenen més facilitats per cuidar als seus fills i filles.
Des dels projectes som conscients de la importància de tenir una xarxa social positiva i per aquest motiu acompanyem a les famílies a l’oferta cultural del territori, a més, en els espais grupals també es creen xarxes socials.
L’oci en família, proporcionarà l’oportunitat de compartir interessos, reforçar les seves relacions familiars, contribuiran a fomentar la comunicació familiar, la cohesió i la transmissió de valors.
5. Suport concret per les famílies
Totes les famílies necessiten ajuda, ja que aquelles famílies que tenen les necessitats bàsiques cobertes, com alimentació o habitatge, tenen més temps i energia per dedicar-li als seus fills i filles.
El seguiment de proximitat i en el domicili que fem des de Saó ens permet detectar situacions de necessitats bàsiques no cobertes i poder fer un acompanyament acotat per cobrir-les.
6. Capacitat social i emocional dels nens
La capacitat dels nens i nenes per formar vincles positius amb els altres i comunicar emocions i resoldre problemes. Els nens i les nenes amb aquestes capacitats, tenen millors relacions i manegen millor l’estrès i les dificultats de la vida diària.
En els tallers familiars a partir de jocs, dinàmiques i grupals (per exemple els d’intervenció assistida amb gossos), es treballen aquestes capacitats.
A més, acompanyen a les famílies perquè els infants i adolescents realitzin activitats extraescolars i de suport a l’escolarització.
Aquests factors de protecció, a més d’evitar situacions com l’abús o l’abandonament infantil, ajuden a desenvolupar un ambient de suport saludable pel desenvolupament de l’infant.
Articles relacionats


