Skip to main content

La família és un element clau en el creixement i aprenentatge dels infants a partir de diverses formes com el llenguatge, la comunicació o les interrelacions.

La família fomenta l’adquisició de normes, valors, drets, obligacions i rols, a més de preparar a la persona pel paper que desenvoluparà en el futur.

És la base de la vida social de tot individu i és un element fonamental per definir la nostra personalitat.  Per aquest motiu, la família ha d’aprendre a superar les dificultats de la vida diària a partir  dels factors de protecció.

Els factors de protecció són fortaleses i recursos dels quals totes les famílies disposen i que faciliten i afavoreixen el correcte desenvolupament  i benestar personal.

Ajuden a protegir a les famílies dels factors de risc i vulnerabilitat,  que  són les dificultats, barreres, obstacles de la vida diària que recau sobre les famílies i que, perjudiquen el desenvolupament i benestar personal, relacional i/o social dels seus membres.

6 factors de protecció familiar

Els factors de vulnerabilitat que afecten a les famílies

Des de Saó tenim dos projectes dirigits a famílies, el Suetí i el SIS Ruta, que neixen a partir de la detecció dels factors de vulnerabilitat  dins l’àmbit familiar

  • Manca d’estabilitat econòmica
  • Dificultat per sostenir processos educatius/formatius
  • Poca xarxa social de suport
  • Aïllament de l’entorn, precarietat pel que fa a l’habitatge
  • Grans dificultats en l’exercici de criança
  • Patiment emocional i problemes de salut mental

Suetí i SIS Ruta són serveis d’intervenció social que fan protagonista a la família per potenciar la implicació dels pares i mares en el procés educatiu dels fills i filles i la seva participació en la comunitat.

Es treballa durant un màxim de dos anys amb les famílies perquè puguin adquirir les eines necessàries per prendre les seves pròpies decisions.

6 factors de protecció vinculats a l’àmbit familiar

1. Criança afectiva i aferrament

Els pares que tenen una relació càlida i de confiança amb els seus fills, tenen més eines per acompanyar-los en el seu desenvolupament des de la infància fins a l’adultesa.
Des dels projectes SIS Ruta i Suetí, ens adaptem a les diverses situacions de les famílies i a la individualitat de cada cas.

Per atendre les diverses necessitats es creen espais familiars i grupals per reforçar els vincles relacionals i l’afectivitat familiar, mitjançant l’acompanyament de manera integral de les famílies amb tècniques terapèutiques.

2. Coneixement sobre la criança i el desenvolupament dels infants

Encara que l’escolta i la confiança és una part natural de ser mare i pare, hi ha una part que es basa en un aprenentatge, ja que no es pot saber tot.

Les professionals de Saó guien i atenen a les famílies en el seu dia a dia. Per això es fan intervencions domiciliàries per implementar hàbits saludables i rutines, organització de les tasques domèstiques i de cura, corresponsabilitat, conflictivitat familiar i sobrecàrrega dels cuidadors i cuidadores.

A més a més, participen d’un espai grupal per compartir conjuntament dubtes i bones pràctiques, per treballar el reconeixement de les emocions, motivacions i necessitats dels seus fills i filles.

3. Resiliència familiar

Es defineix com la capacitat de les famílies per recuperar-se de les circumstàncies adverses i sortir d’aquestes enfortides.

Des dels projectes fem una intervenció integral centrada en les fortaleses de les famílies per potenciar-les i així millorar la seva actuació davant de noves situacions de dificultats sobrevingudes.

A més, es fan teràpies on es treballa la història de vida i les potencialitats dels cuidadors i cuidadores, per aconseguir els canvis desitjats, entenent que les dificultats presents en la família són fruit de dinàmiques relacionals i del context en el qual es troben.

També es realitzen intervenció de parelles per revisar les pautes educatives i de criança compartida.

4. Connexions socials

Els pares i mares que participen en una comunitat social, tenen més facilitats per cuidar als seus fills i filles.

Des dels projectes som conscients de la importància de tenir una xarxa social positiva i per aquest motiu acompanyem a les famílies a l’oferta cultural del territori, a més, en els espais grupals també es creen xarxes socials.

L’oci en família, proporcionarà l’oportunitat de compartir interessos, reforçar les seves relacions familiars, contribuiran a fomentar la comunicació familiar, la cohesió i la transmissió de valors.

5. Suport concret per les famílies

Totes les famílies necessiten ajuda, ja que aquelles famílies que tenen les necessitats bàsiques cobertes, com alimentació o habitatge, tenen més temps i energia per dedicar-li als seus fills i filles.

El seguiment de proximitat i en el domicili que fem des de Saó ens permet detectar situacions de necessitats bàsiques no cobertes i poder fer un acompanyament  acotat per cobrir-les.

6. Capacitat social i emocional dels nens

La capacitat dels nens i nenes per formar vincles positius amb els altres i comunicar emocions i resoldre problemes. Els nens i les nenes amb aquestes capacitats, tenen millors relacions i manegen millor l’estrès i les dificultats de la vida diària.

En els tallers familiars a partir de jocs, dinàmiques i grupals (per exemple els d’intervenció assistida amb gossos), es treballen aquestes capacitats.

A més, acompanyen a les famílies perquè els infants i adolescents realitzin activitats extraescolars i de suport a l’escolarització.

 

Aquests factors de protecció, a més d’evitar situacions com l’abús o l’abandonament infantil, ajuden a desenvolupar un ambient de suport saludable pel desenvolupament de l’infant.

Articles relacionats

SaóNeteja visita el laboratori de Bella Aurora

| #femSaó, Actualitat | No Comments
L'equip de Saó Neteja va participar en un taller realitzat amb els laboratoris Bella Aurora El nostre equip de SaóNeteja van gaudir d'una jornada molt especial a les instal·lacions de…
bullying al prat

Entrevista sobre l’assetjament escolar o bullying al Prat

| #femSaó | No Comments
Entrevistem a Gala Montseny i a Josep Maria Palacios, Mediadors del Servei de Mediació Comunitària de l'Ajuntament del Prat de Llobregat per parlar sobre com acompanyar els casos d’assetjament en…
nova ciutadania el prat

Entrevista a Jesús Gómez de Nova Ciutadania d’El Prat

| #femSaó | No Comments
El Jesús Gómez és el tècnic de Nova Ciutadania del Servei d'Acció Social del Prat de Llobregat. Amb ell parlem sobre el tipus d’acollida que fa la ciutat del Prat…

Coneixem qui hi ha darrera de Nymmynbook

| #femSaó | No Comments
La Naomi Gómez i la Mercè Cabrera són les autores del blog Nymmynbook on fan ressenyes i recomanacions sobre tota mena de llibres. Comparteixen amb els altres la seva passió…
0 0 vots
Article Rating
Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots el comentaris
Share This