Parlem amb la Melodie, la coordinadora dels projectes de joves de Saó
Hola Melodie, podries dir-nos quina és la teva missió a SaóPrat?
La meva missió a Saó és acompanyar i cuidar els equips, brindant-los els recursos i espais necessaris perquè puguin desenvolupar la seva funció de la millor manera.
A més, sintonitzo les mirades entre els equips i els estils que utilitzem per acompanyar els joves, per tal de construir espais on puguin desenvolupar-se lliurement, sense prejudicis, sense pors, empoderant-los perquè siguin ells mateixos els veritables protagonistes de les seves vides.
Dins l’àrea Joves de la que ets coordinadora, acompanyeu els joves en el creixement personal perquè puguin iniciar o continuar la seva trajectòria educativa i professional. Podries explicar com dueu a terme aquesta tasca?
A l’inici de l’itinerari s’estableix un procés de coneixement mutu i es genera un clima de confiança entre els professionals i els joves que acudeixen a Saó.
Identifiquem què necessita el jove i com podem ajudar-lo. A partir d’aquí, la nostra intervenció amb els joves es fa des de la proximitat, treballant des de la implicació i les relacions personals, generant vincles. Els acompanyem en tot moment per donar resposta a les seves necessitats i benestar, equipant-los amb recursos, confiança i seguretat perquè siguin protagonistes dels seus propis processos.
Busquem constantment la millora, provant noves fórmules i adaptant-nos als constants canvis de la realitat, mantenint sempre una actitud positiva, visibilitzant les accions constructives dels joves i la seva implicació al seu entorn per generar referències favorables entre els joves i la comunitat.
Des de Saó, abordem aquestes qüestions des del projecte PatiPami. Per tal d’abordar els aspectes descrits, considerem necessari diferenciar tres propostes d’intervenció: l’acompanyament individual, els tallers i activitats grupals i el curs de dinamització comunitària.
Es treballa des de la individualitat, buscant la connexió entre les pròpies capacitats del i la jove i els seus interessos i motivacions, posant en valor les seves fortaleses i potencialitats.
Des de fa dos anys, s’ha universalitzat l’accés al projecte. Cada cop és més freqüents que els i les joves acudeixen a nosaltres per iniciativa pròpia, i això és molt important perquè són ells els que volen millorar i participar voluntàriament al procés. I aquesta és la manera més idònia d’iniciar el procés de treball.

Quin és l’estat d’ànim habitual amb què arriben els i les joves a Saó, i com són els processos d’acompanyament i orientació?
A SaóPrat ens trobem joves en situacions de vulnerabilitat que poden desencadenar escenaris d’exclusió social. Quan arriben a Saó mostren avorriment — com a principal causa d’inactivitat—, manca de motivació, hàbits i rutines poc saludables i dificultats en la gestió emocional per manca de recursos i estratègies.
El factor comú que ens trobem són els problemes acumulats de fracàs escolar. No acaben els estudis, se senten frustrats i no saben què fer. No veuen sentit a continuar els estudis i els resulta difícil projectar-se en el futur.
Davant d’aquesta situació, la nostra missió és fer-los entendre que per accedir al mercat laboral, cada cop més exigent, han de tenir un mínim d’estudis i de formació.
Un altre dels grans problemes a què s’enfronten els joves avui dia són el consum i els problemes de salut mental. El consum de substàncies addictives s’inicia en alguns casos a edats molt primerenques, amb un gran risc de caure en el consum abusiu o en la dependència. Molts s’automediquen o no segueixen les pautes de medicació prescrites pel metge, i aquestes situacions agreugen la dificultat de comprometre’s a construir i sostenir un projecte de vida.
En definitiva, la desmotivació i la baixa autoestima és un indicador comú entre els i les joves que arriben a Saó, i els seus entorns els hi són desfavorables per millorar aquestes condicions.
Els i les joves que perden la motivació per continuar estudiant se senten rebutjats per tots els seus entorns, des del sistema educatiu fins al seu grup d’iguals.
El nostre treball a Saó comença amb un procés d’autoconeixement a través de tutories individuals, al mateix centre o al lloc que ells escullin. El primer objectiu és que reconeguin les seves pròpies capacitats i fortaleses per dur a terme diferents projectes i assolir metes. Durant aquest procés, es crea un vincle amb l’educadora i, a partir d’aquí, els i les joves se senten cada cop més segurs per identificar el camí que volen fer.
És llavors quan la nostra intervenció es dedica a mostrar-los hàbits saludables que els permetin sostenir els estudis o la feina.
Per això el nostre acompanyament és un procés que pot durar gairebé dos anys, i en diem feina de bastida, és a dir, actuem com a bastides per ajudar-los a construir la base, i quan es veu, i ells senten, que ja és estable, ens retirem a poc a poc fins a deixar que se sostinguin per ells mateixos. Però saben que la porta de Saó sempre és oberta.

Quina és la teva experiència al llarg dels anys de treball amb joves? Quines són les raons principals de l’abandonament escolar?
Sovint posem el focus en els i les joves quan hauria de ser al sistema educatiu i la seva incapacitat per adaptar-se a les necessitats reals de les noves generacions.
És curiós observar com en els darrers cent anys el format escolar no ha evolucionat ni canviat en gairebé. Continuem demanant a la gent jove que adquireixin per igual les mateixes competències bàsiques de la mateixa manera quan cada persona té capacitats i processos d’aprenentatge diferents. Un sistema educatiu òptim hauria d’oferir una atenció més personalitzada, posant èmfasi en allò que fa que un connecti amb la matèria i desperti un interès. Sense aquesta connexió, no hi ha aprenentatge.
A Saó oferim una atenció personalitzada i espais d’escolta als joves que arriben frustrats del sistema educatiu, amb l’esperança que aquest treball sigui visible per a les institucions públiques que tenen una implicació directa en el canvi del model educatiu. Entre tots cal trobar solucions per mitigar el fracàs escolar i l’absentisme, que actualment és molt elevat.
Quants joves són acompanyats a Saó anualment?
Els joves que venen a Saó tenen entre 15 i 23 anys. Estan en un moment de la seva vida en què necessiten “independitzar-se” dels seus vincles familiars, que la majoria de vegades no són favorables per al seu benestar.
En un any podem atendre 80 joves només en tutories individuals. Si sumem totes les altres activitats, com Bassa i d’altres projectes per a joves, podem atendre més de 300 joves anualment.
Com s’orienta als joves en el seu itinerari educatiu o laboral?
Durant anys, el mercat laboral ha estat molt precari i el tipus de llocs de treball a què poden accedir són molt limitats. La nova reforma laboral no afavoreix aquesta situació i es redueixen les oportunitats.
D’altra banda, per a la tornada als estudis, hi ha diverses fórmules que eviten la frustració dels joves i fins i tot els permeten accedir fàcilment a una feina. Molts dels nostres joves que participen a Bassa sostenen els seus estudis i quan els finalitzen, decideixen continuar estudiant i aquest és un fet molt positiu del que sempre estem molt satisfetes.
Per a reduir l’absentisme escolar, a Saó tenim un projecte anomenat Bassa Sancionats que acull grups d’alumnes sancionats als instituts perquè hi acudeixin dues hores als matins i facin els seus deures o altres projectes, i no es desconnectin ni trenquin amb la rutina.
Amb aquesta pràctica fomentem que els joves no perdin la rutina d’aixecar-se als matins i responsabilitzar-se d’una activitat, permetent tornar a la rutina de l’escola sense problemes.
En l’àmbit municipal, s’està revisant el Pla d’Absentisme, en el que està participant Saó per proposar millores. En definitiva, es pot dir que des de Saó complementen i sumem recursos al territori per acompanyar als i les joves.

Articles relacionats


