A Saó acompanyem als joves perquè siguin conscients del que els passa i entenguin com se senten, ajudant-los a posar paraules als seus sentiments.
Hola, Fabiana, podries explicar-nos què és Bassa i quins joves atenen aquest programa?
Bassa és un projecte que reuneix nois i noies de 12 a 21 anys. Treballem en diferents branques, una anomenada ESO i PFI, que va dels 12 als 15 anys, i la part postobligatòria, que arriba fins als 21. També tenim la línia de Bassa Sancionats, que són joves expulsats dels instituts per diferents motius. Venen a Saó als matins, i fem feina amb ells acadèmicament i emocionalment.
Amb tots ells, la nostra missió és esbrinar cap on volen projectar-se, i ho fem mirant-los com a persones i amb una actitud constructiva.
En general, Bassa s’organitza perquè els joves puguin sostenir la seva trajectòria educativa. És un suport a l’estudi, i molts arriben aquí sense tenir els hàbits ni els coneixements necessaris per al seu nivell d’estudis.
Iniciem aquest reforç, aquest acompanyament entenent les realitats de cada jove.
Què els passa? Quines són les seves preocupacions i angoixes? Després, vinculem els joves amb una tasca acadèmica per acompanyar-los en el procés educatiu. Posem en primer lloc el seu estat emocional, treballant-lo abans de començar l’acompanyament educatiu. Amb quin estat d’ànim arriben els joves que participen del programa Bassa a Saó?
Molts arriben amb un estat de desafecció cap al sistema educatiu i baixa autoestima. Això és perquè, al llarg de la seva vida, han estat escoltant els professors o les seves famílies dir-los que no valien o que no tindrien èxit.
A Saó veiem aquesta situació com un punt de partida per identificar les oportunitats i acompanyar-los, primer reconeixent-los i després estant al seu costat durant el camí que els porti cap on volen anar. És un procés de treball personal per desaprendre moltes coses i potenciar-se amb nous sentiments i recursos. Arriben amb un autoconcepte desajustat i només amb el temps són conscients de tot allò que estan aconseguint.

Com expressen les seves emocions els joves que venen a Saó?
Saó és un espai segur on saben que poden dir la seva. Aquí se senten lliures i segurs per obrir-se. Els acompanyem perquè siguin conscients del que els passa i entenguin com se senten, i ajudem a posar paraules als seus sentiments.
Què milloraries de la situació actual?
Hauríem d’oblidar-nos del currículum i acostar-nos primer a les persones emocionalment. Atendre les seves emocions i esperar al fet que estiguin bé amb ells mateixos per triar quin és el camí acadèmic o professional que volen seguir.
Hauríem d’estar més oberts a les famílies i entendre tot allò que passa al voltant de la persona, analitzar-ho tot amb una visió sistèmica, i introduir més la part emocional de les persones dins l’àmbit escolar.
La col·laboració amb els instituts nodreix el projecte de Bassa. El nostre acompanyament és possible gràcies a la cooperació amb els instituts i al treball en xarxa que desenvolupem amb altres agents del Prat.
A Saó, els joves troben una mirada que no els jutja, sentint-se escoltats per professionals que desitgen comprendre’ls emocionalment i celebrar els seus petits èxits, prenent el temps necessari per veure quan estan preparats per reprendre o traçar un nou camí educatiu.
Articles relacionats


