Skip to main content

El grup de joves que estan realitzant la formació de disseny gràfic van visitar el passat 25 de gener, l’estudi que el polifacètic dissenyador Javier Mariscal té a Barcelona.

Per a qui encara no el conegui, Mariscal és un dissenyador icònic de Barcelona de projecció internacional que va crear Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92 i ha treballat en la creació d’identitats gràfica d’empreses tan conegudes com Camper, el Zoo de Barcelona i Onda Cero Radio, entre d’altres.

Per això, quan ens va sorgir l’oportunitat de poder visitar l’estudi que el Mariscal té a Palo Alto, al barri del Poblenou de Barcelona, no ens ho vam pensar dues vegades.

Les classes prèvies a la visita els van dedicar a conèixer els dissenys i la trajectòria de Javier Mariscal: qui és i per què és conegut, van escoltar entrevistes que els mitjans li havien fet i van analitzar el seu estil. Van acabar amb un petit exercici que consistia a copiar obres seves per posteriorment pintar-les amb un estil més propi.

A l’estudi del Javier Mariscal

El dia de la visita ens va rebre en un primer moment la Cristina, mà dreta de Mariscal, que ens va fer una primera introducció sobre l’estudi i com eren les seves obres.

Després es va incorporar el Javier Mariscal que ens va explicar en el que estava treballant i també vam conversar sobre el món del disseny i la seva trajectòria. Ens van mostrar les seves obres que abasten un ampli ventall de disciplines artístiques: des de dibuixos, llibres editats, ceràmiques, fins mobiliari que havia creat.

Va ser molt interessant conèixer com treballen ell i el seu equip en els processos creatius, la presa de decisions sobre projectes futurs i quins són els projectes que actualment tenen entre mans.

L’obra de Mariscal destaca per passar d’una disciplina a un altre que ha estat possible, tal com ens explicava ell mateix, gràcies a haver-se envoltat de professionals amb els quals ha col·laborat en el disseny de mobiliari, moda, escultura, etc.

Els i les joves van poder preguntar-li sobre la seva obra, tendències, compartir amb ell els seus referents i inquietuds vers el món del disseny i la creació gràfica, i la seva visió sobre el futur d’aquesta professió.

Més que una visita

El més important com a dissenyador és nodrir-se d’altres artistes, així com començar fent el que més t’agrada encara que els inicis siguin difícils, és un dels consells que va donar Mariscal als i les joves del LabCreatiu.

Tal com diu Morad, un dels joves del LabCreatiu, «nos dio un secreto: para ser un buen diseñador tienes que amar lo que estás haciendo y enfocarte en ello.»

Per l’Anne el millor de la visita va ser poder parlar directament amb Mariscal, «ja que les seves respostes eren molt elaborades i et donaven espai per pensar i fer una reflexió.»

Per la Farah ha estat molt inspirador perquè tothom pot arribar a dissenyar i dibuixar qualsevol cosa mentre t’agradi el que fas.

Per a tots i totes va ser una sorpresa, que compartís amb nosaltres un tros de la seva nova pel·lícula i que ens va deixar amb ganes de veure més.

En especial, els ha sorprès que fa que sembli summament senzilla la seva forma de treballar i com està contínuament creant, dibuixant,… Tot i la seva dilatada experiència en el món de la il·lustració i el disseny, continua actualitzant-se en tendències i tecnologies aplicades al disseny.

Des de dibuixar amb Procreate, fotograma a fotograma la seva última pel·lícula d’animació o les il·lustracions amb les quals ha creat una peça digital amb certificat de propietat de NFT de Samsung. Com ell mateix afirma: dibuixar és dibuixar.

També cal destacar el tracte tan proper d’en Mariscal i el seu equip. La forma oberta i natural, i sobretot amb molta personalitat. Pel Martí va ser «inspirador y me ha motivado muchísimo».

Sens dubte l’experiència de veure l’estudi de treball d’un creador com Mariscal ha estat molt enriquidora i inspiradora pel grup de joves del LabCreatiu. Estem molt agraïts a l’equip i a Mariscal per obrir-nos les portes del seu estudi a Palo Alto.

El Lab Creatiu, una oportunitat formativa i laboral

La formació de disseny va néixer l’any 2011 amb l’objectiu de donar noves oportunitats formatives i laborals als joves en situació de vulnerabilitat. Al Lab Creatiu, els joves desenvolupen les seves habilitats en el disseny gràfic amb l’ús d’eines digitals i amb la realització d’un projecte individual de creació de marca personal. Paral·lelament es treballen competències transversals com la comunicació, el treball en equip, l’autonomia i la responsabilitat.

En acabar la formació els joves tenen l’oportunitat d’accedir a l’empresa d’inserció de Saó amb un contracte laboral d’un any perquè puguin posar en pràctica els aprenentatges adquirits en un entorn laboral.

Articles relacionats

SaóNeteja visita el laboratorio de Bella Aurora

| #SomoSaó, Actualidad | No Comments
El equipo de Saó Limpieza participó en un taller realizado con los laboratorios Bella Aurora Nuestro equipo de SaóNeteja disfrutaron de una jornada muy especial a las instalaciones de Bella…
nova ciutadania el prat

Entrevista a Jesús Gómez de Nueva Ciudadania de El Prat

| #SomoSaó | No Comments
El Jesús Gómez es el técnico de Nueva Ciudadanía del Servicio de Acción Social de El Prat de Llobregat. Con él hablamos sobre el tipo de acogida que hace la…

Conocemos quién hay detrás de Nymmynbook

| #SomoSaó | No Comments
Naomi Gómez y Mercè Cabrera son las autoras del blog Nymmynbook donde realizan reseñas y recomendaciones sobre todo tipo de libros y géneros. Comparten con los demás su pasión por…
La-batalla-de-los-sueños_SomRiu

El primer conte escrit pels nens i nenes de Som-Riu

| #SomoSaó, Infancia y familía | No Comments
Presentamos el primer cuento escrito por los niños y niñas de Som-Riu con la colaboración de Nymmynbooks. Yanira, Lucina, Romaissa, Ashley y Ginés del proyecto Som-Riu han inventado e ilustrado…
0 0 vots
Article Rating
Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots el comentaris
Share This