Skip to main content

El 2020 va ser un any molt complicat, marcat per la pandèmia, per les conseqüències econòmiques i socials que ha generat, i per les restriccions i protocols de seguretat que ha desencadenat.

Malgrat aquest context, el setembre i amb el cofinançament de la Fundació Probitas, vam aconseguir tirar endavant un projecte que des del 2019 portàvem gestant: la primera edició de la Formació de Joves en Dinamització Comunitària. Els 10 joves que hi van participar (3 noies i 7 nois), d’entre els 18 i els 28 anys, van treballar 6 eixos des de diferents perspectives i de forma transversal: l’animació sociocultural, la participació comunitària, la igualtat de gènere, la comunicació, la salut i l’emprenedoria.

Al llarg de tres caps de setmana es van dur a terme 20 activitats, tallers i xerrades impartides per entitats, associacions i formadors/es de l’àmbit social, cultural i comunitari, a escala local, nacional i internacional. GatsProactiva Open ArmsFundació EsperanzahLGTBI Potablavala Clara ComunicacióAsociación Juvenil Abierto Hasta el AmanecerVersembrantXucrut Teatre, Marc Picas Coach, El Parlante i Tribade, entre d’altres. A través d’una metodologia participativa, on també van tenir lloc tècniques creatives i artístiques, els joves van poder formar-se en disseny i avaluació de projectes per tal d’emprendre el procés de creació d’una iniciativa pròpia.

Pels joves, la participació en el projecte va representar l’acostament i coneixement de noves disciplines, l’autoconeixement d’aptituds i habilitats, despertar motivacions, la creació de sinergies entre joves amb realitats socioeconòmiques diverses i la possibilitat de desenvolupar alguna cosa en col·lectivitat.

L’últim cap de setmana de la formació, els i les joves el van passar a la casa de colònies la Comademont, on van començar a concretar les propostes amb l’objectiu de contribuir a la millora de les relacions socials i el benestar de la joventut del Prat:

  • Facilitar un espai obert i gratuït a tots els joves del territori interessats a participar en competicions programades de freestyle i rap
  • Establir un espai lúdic i gratuït per dur a terme activitats i tallers d’oci nocturn
  • Habilitar un hort que esdevingui un espai d’aprenentatge sobre el consum alimentari responsable

 

Actualment, els i les joves segueixen treballant en les propostes per tal de donar-los el tret de sortida el 2021, sempre que el context de pandèmia ho permeti.

Els aprenentatges que n’hem tret d’aquesta formació han estat els següents:

  • La importància de crear sinergies amb projectes, iniciatives o entitats ja existents, que són referència en el seu territori i que contribueixen a la creació de nous projectes.
  • La importància de la creació col·lectiva entre professionals: cocrear per generar una proposta que ofereixi perspectives diverses, incloent-hi temàtiques diferents, amb un enfocament des de la mirada multidisciplinària.
  • La necessitat de continuar donant veu als joves per fomentar el pensament crític, la reflexió i l’apoderament per ser ells agents de transformació social.

Si vols més informació sobre el projecte o t’agradaria col·laborar-hi o finançar-lo, pots contactar amb nosaltres a melodie.a@saoprat.net o al tel. 673 93 45 03.

Mira el reportatge que va fer El Prat TV sobre la formació aquí.

Articles relacionats

Depressió a l'adolescència

Depressió a l’adolescència i l’impacte en el seu futur

| Joves | No Comments
Segons l’OMS, el 50% dels trastorns de salut mental apareixen en l’adolescència, abans dels 14 anys. En aquest context, la depressió pot convertir-se en un obstacle important per al desenvolupament…
Emancipació dels joves

Parlem del futur dels i les joves

| Actualitat, Joves | No Comments
Recentment, vam tenir l'oportunitat de participar en el programa «Ningú és perfecte» amb Sandra López de «elprat.ràdio», on vam presentar els projectes Ocell de Foc i PatiPami de SaóPrat, i…
joves del Prat

Des de Saó Prat acompanyem a més de 300 de joves en un any

| Joves | No Comments
Parlem amb la Melodie, la coordinadora dels projectes de joves de Saó Hola Melodie, podries dir-nos quina és la teva missió a SaóPrat? La meva missió a Saó és acompanyar…

Per al 25N els joves de Saó expressen com identifiquen i viuen la violència de gènere

| Joves | No Comments
«Tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com amenaces de tals actes,…
0 0 vots
Article Rating
Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots el comentaris