Skip to main content

Reutilitzar els materials de les obres de construcció comporta evitar 40 tones de CO₂, l’equivalent al que generen 27 cotxes

El passat 10 d’octubre es va presentar Redó al Gremi de Constructors d’obres de Barcelona, una iniciativa de l’Empresa d’Inserció SaóPrat, amb la col·laboració de SIMBIOSY SIMBIOSI INDUSTRIAL S.L. i Laboqueria Taller d’arquitectura, amb l’objectiu d’incloure els processos de construcció circular en les obres de rehabilitació i reformes que portem a terme.

Amb Redó es busca generar 3 grans impactes

  • Ambientals en fomentar la recuperació i reutilització de materials que fins al moment es tracten com a residus.
  • Econòmics, amb activitat més sostenible, amb processos més eficients, fomentant el mercat social, la generació d’aliances i la intercooperació.
  • Sociolaboral, amb itineraris formatius i ocupacionals que faciliten una millora de les habilitats i competències de les persones que es troben en situació de risc o exclusió social.

Els resultats obtinguts en aquesta experiència

Durant l’any 2022 s’ha treballat des de la perspectiva experimentar per aprendre i innovar que s’ha concretat en una experiència pilot a una de les rehabilitacions programades; aquest pilot ha permès definir els procediments tècnics de deconstrucció i totes les aliances i col·laboracions necessàries per donar sortida als materials recuperats.

Els resultats obtinguts en aquesta experiència pilot són els següents

  • Estalvi de 3 tones de CO2 eq per la reutilització de materials. La ràtio de reutilització ha estat en el nivell del 90% i els materials recuperats han estat principalment runes (54%), metalls (16%), fusta (15%) i electrodomèstics (8%). Per al conjunt de l’organització, si s’adoptessin mesures circulars, l’estalvi anual se situaria en 40 tones de CO2 eq, l’equivalent a les emissions de 27 cotxes durant un any.
  • S’han evitat un 10% de costos derivats de compres de materials; en termes anuals l’estalvi pot ser de l’ordre de 50.000 € que en part es destinen a hores laborals de les persones en situacions de risc social que estan contractades a l’EI SaóPrat.
  • Millora de l’ocupabilitat de les persones de l’EI SaóPrat (7 en el pilot) que han adquirit noves habilitats tècniques per deconstruir i separar materials. A partir de l’octubre 2022 les noves tècniques s’incorporen en el programari dels processos formatius de les persones en situació de risc social que participen a les formacions, que imparteix Saó, prèvies a la contractació laboral.

Reptes de futur

A la presentació de Redó es va desenvolupar una taula de debat Reptes de futur per a una construcció social i circular a la qual van participar representants d’entitats, cooperatives, administració local i Generalitat:

Joaquim Bartolomé, 3er Tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans de l’ajuntament del Prat de Llobregat.

Xavier Mauri, director general de la Fundació Hàbitat3.

Alfred Vara, cap del Departament de Prevenció i Eficiència dels Recursos, de l’Agència de residus de Catalunya.

Montse Monedero, Responsable de Projectes Borsa de Subproductes de Catalunya i representant del Consell de Cambres de Catalunya.

Albert Sagrera, Soci Fundador de la cooperativa Societat Orgànica, Especialista en Materials, Residus i Aigua. La taula va ser moderada per Anna Lluís, Fundadora i directora de SIMBIOSY SIMBIOSI INDUSTRIAL, S.L.

construccio circular

Els principals temes i reptes que es van posar en relleu

En el sector de la construcció i rehabilitació el reaprofitament de materials està poc desenvolupat i és un procés que s’ha d’acompanyar de formació i sensibilització.

Algunes de les barreres que frenen el seu desenvolupament tenen a veure amb l’organització i tràmits administratius i amb el fet de considerar els materials recuperats com a residus.

Un dels reptes se situa en poder aconseguir materials estàndards recuperats que acompleixen els estàndards de mercat i seguretat; un altre repte és que els processos de recuperació de materials són intensius en mà d’obra, fet que al mateix temps incideix en la generació d’ocupació.

  • Per incentivar el reaprofitament de materials s’apunten alguns estímuls econòmics per incentivar que no es llencin materials sense un aprofitament previ (establiment de canons), per estimular l’activitat de recuperació (reducció càrrega impositiva) i per estimular el consum de materials recuperats.
  • Les empreses d’inserció es posen en valor com agents actius en la generació d’iniciatives innovadores per l’aprofitament de residus i la preparació per a la seva reutilització amb el focus posat en la generació d’ocupació per a persones que es troben en situacions de vulnerabilitat social i econòmica.
  • Es constata un interès de les empreses socials per establir aliances amb diferents actors que ajudin a valoritzar de forma col·lectiva l’ús de materials recuperats, que avui es desaprofiten, i que són una base important per anar endavant en les estratègies europees en economia circular.

Com a conclusió final i per continuar treballant en aquesta direcció, M. Carmen Olaya, directora de SaóPrat va remarcar tres aspectes:

  • L’economia circular es basa en el paradigma de la col·laboració i és necessari generar espais de col·laboració amb tots els agents implicats, per posar en comú bones pràctiques i iniciatives i propiciar processos de simbiosi.
  • La necessitat de formar-informar els diferents agents per sensibilitzar sobre l’ús de materials recuperats, amb una atenció especial als “clients”, perquè acceptin aquests materials en les seves obres.
  • Necessitem avançar cap a un market place especialitzat que faciliti la circularitat i la reutilització dels materials recuperats.

Per més informació sobre aquest projecte, visita saoreformes.org/redo

Més sobre Redó i les entitats que l’impulsen

Redó és un projecte finançat per la Generalitat de Catalunya, Departament d’Empresa i Treball, Projectes Singulars.

Empresa d’Inserció SaóPrat

L’Empresa d’Inserció de SaóPrat és un projecte d’economia social creat per l’Associació SaóPrat amb la finalitat de facilitar la integració social de joves en risc d’exclusió a través d’un contracte laboral vinculat a un procés de formació i experiència professional. Té tres línies d’activitat: reformes des de l’any 2007, disseny gràfic i comunicació, des de l’any 2011 i neteja des de l’any 2021. En aquests 15 anys de vida, hem donat oportunitats laborals a més de 150 joves, dones i majors de 45 anys que es troben en situacions de vulnerabilitat social.

Formem part de FEICAT

Laboqueria taller d’arquitectura SCCL

Cooperativa d’arquitectes que desenvolupa projectes amb un baix impacte ambiental i amb criteris d’economia circular. Treballa amb processos creatius formatius i constructius on l’economia reverteixi en el territori. Els principals eixos de treball són: l’habitatge, retail i equipaments.

Simbiosy

SÍMBIOSY és una empresa especialitzada en la simbiosi industrial com a eina d’aplicació dels conceptes d’economia circular al teixit productiu d’un territori.

Treballem per a municipis, associacions empresarials i altres entitats locals/territorials identificant noves oportunitats de negoci mitjançant la simbiosi industrial a partir dels recursos no valoritzats (residus, aigua, energia, espais, transports,…) i facilitem la col·laboració empresarial per a fer-se realitat.

Tot això esperonat/impulsat des d’iniciatives territorials, des del conjunt de l’ecosistema: indústries, ciutats, boscos, agricultura, rius… visió sistèmica que possibilita fer un ús més eficient dels recursos de forma econòmicament viable base de l’economia circular.

Articles relacionats

SaóNeteja visita el laboratori de Bella Aurora

| #femSaó, Actualitat | No Comments
L'equip de Saó Neteja va participar en un taller realitzat amb els laboratoris Bella Aurora El nostre equip de SaóNeteja van gaudir d'una jornada molt especial a les instal·lacions de…
bullying al prat

Entrevista sobre l’assetjament escolar o bullying al Prat

| #femSaó | No Comments
Entrevistem a Gala Montseny i a Josep Maria Palacios, Mediadors del Servei de Mediació Comunitària de l'Ajuntament del Prat de Llobregat per parlar sobre com acompanyar els casos d’assetjament en…
nova ciutadania el prat

Entrevista a Jesús Gómez de Nova Ciutadania d’El Prat

| #femSaó | No Comments
El Jesús Gómez és el tècnic de Nova Ciutadania del Servei d'Acció Social del Prat de Llobregat. Amb ell parlem sobre el tipus d’acollida que fa la ciutat del Prat…

Coneixem qui hi ha darrera de Nymmynbook

| #femSaó | No Comments
La Naomi Gómez i la Mercè Cabrera són les autores del blog Nymmynbook on fan ressenyes i recomanacions sobre tota mena de llibres. Comparteixen amb els altres la seva passió…
5 1 vota
Article Rating
Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots el comentaris
Share This