Skip to main content

A SaóPrat entenem la salut mental com un dret humà i una condició necessària per al desenvolupament personal i comú, per aquest motiu, volem celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental i recordar la importància de donar suport i atenció a les persones que ho requereixen.

La salut mental segons l’OMS

L’OMS defineix la salut com: «Un estat de complet benestar físic, psíquic (mental) i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties» i afegeix, «la capacitat de les persones per a fer front a desafiaments i canvis».

La salut mental està lligada amb el benestar mental, que permet desenvolupar les nostres activitats amb normalitat (estudiar, treballar, prendre decisions, establir relacions…).

Els i les adolescents són el col·lectiu més vulnerable per desenvolupar problemes de salut mental, ja que es troben en una fase de creixement i desenvolupament personal.

Segons l’OMS, un de cada set adolescents de 10 a 19 anys té algun trastorn mental, això suposa el 14% dels joves.

Factors que afecten la salut mental

Aquests problemes apareixen arran de factors psicològics i biològics, la pressió social, l’exploració de la seva identitat, l’entorn familiar, la forma de criança, l’assetjament escolar i els factors socials, econòmics i geopolítics desfavorables.

Aquests adolescents tendeixen a patir exclusió social, discriminació, problemes d’estigmatització, problemes de salut física, dificultats en la formació educativa, i menys drets.

Trastorns més freqüents entre adolescents i joves

Segons l’OMS els trastorns més freqüents dels i les joves entre 15 a 19 anys són principalment l’ansietat amb un 4,6%, i la depressió amb un 2,8% de prevalença. Mentre que entre els adolescents de 10 a 14, el 3,1% experimentem dificultats per prestar atenció a causa del trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH).

Salut mental dintre de l’àmbit d’estudis

En l’estudi «Epidemiologia dels trastorns mentals en nens i adolescents», K. Ries (2009) va declarar que 25% dels joves d’arreu del món presenten algun trastorn mental. En molts casos passen desapercebuts, per això és important tenir una comunicació constant, oberta i honesta, per detectar-ho a temps de prevenir-ho.

Aquesta prevenció comença a la família i al centre educatiu, però al nostre país continua sent una assignatura pendent. Molts instituts es troben desbordats per les situacions d’acompanyament a l’alumnat que presenta dificultats, i a les famílies hi ha una manca d’informació o de negació de la situació, que dificulta buscar el suport adequat.

salut mental joves Bassa

Conseqüències dels problemes de salut mental a les aules

Una de les conseqüències dels problemes de salut mental a les aules és que als adolescents i joves els hi costa més sostenir els estudis i que a vegades es tradueix en conductes que dificulten el ritme dins dels centres educatius, derivant en fracàs escolar i l’abandonament prematur dels estudis.

Des de fa 10 anys portem a terme el projecte Bassa, un projecte de SaóPrat, des del que acompanyem i orientem en grups reduïts de nois i noies en la realització de les tasques escolars, promovem hàbits d’estudi i l’adquisició d’autonomia personal amb l’objectiu que superin amb èxit els seus estudis i vulguin continuar formant-se.

Des del projecte Bassa ens hem trobat més que mai en què molts i moltes adolescents i joves arriben a l’espai afectats per les conseqüències dels problemes relacionats amb la salut mental.

Canvi en les necessitats dels i les joves

Arran de la pandèmia i de la creixent pressió social en la qual vivim, els i les joves presenten malestar en el seu dia a dia, baixa tolerància a la frustració, no saben identificar ni gestionar les seves emocions i on acudir per demanar suport.

Tenen ansietat, addició a les pantalles, afectació de la seva autoestima, inseguretat, trastorn en la conducta alimentària (TCA) i en alguns casos, consum. Però només la meitat han estat diagnosticats i reben atenció especialitzada.

Totes aquestes qüestions afecten el seu rendiment escolar provocant una desafecció cap als estudis, es redueix l’esforç envers la realització de les tasques acadèmiques i a vegades s’agreuja l’absentisme.

Per donar resposta a aquests alumnes s’intensifica el treball i l’acompanyament acadèmic durant les sessions grupals, de manera que els i les alumnes poden guanyar autonomia en les tasques i seguretat per realitzar-les. Dins d’aquest l’espai es generen moments per parlar de tot allò que els hi passa i que necessiten expressar.

A vegades el mateix espai grupal propicia que els i les joves facin una catarsi i entre ells i elles mateixes acabin trobant solucions conjuntes a qüestions que els angoixen.

Les tutories individualitzades permeten fer un seguiment molt més acurat i detallat de les situacions. S’ofereix un espai d’escolta i atenció plena on es poden traçar estratègies conjuntes amb el/la jove per acompanyar-lo en el seu procés. En algunes ocasions aquestes estratègies d’acompanyament fins i tot es materialitzen en la derivació o l’acompanyament a un servei especialitzat en salut mental.

Afermar el benestar emocional dels i les joves

La figura de l’educadora referent i la vinculació que s’estableix és un punt clau en les sessions de tutoria individual, és determinant per tal que els/les joves s’obrin i puguin explicar amb confiança el que els/les passa.

La nostra actuació davant de la detecció de possible simptomatologia entre els participants de Bassa, és sempre informar i treballar amb estreta coordinació amb els altres agents del territori referents de cada cas, i també amb altres serveis més específics dedicats a la salut mental.

bassa

Des de Bassa els acompanyem perquè creguin i confiïn en si mateixos. A SaóPrat, creiem en les persones, per això és clau oferir un espai de confiança i de construcció conjunta, on a través de la vinculació amb un adult referent se sentin segurs d’expressar els seus sentiments, dubtes, pors i projeccions personals.

El projecte de Bassa es desenvolupa en col·laboració amb lAjuntament del Prat de Llobregat, CaixaProInfància, altres entitats privades i recursos propis.

 

Article de Fabi Pons, Subcoordinadora del projecte Bassa.

Articles relacionats

SaóNeteja visita el laboratori de Bella Aurora

| #femSaó, Actualitat | No Comments
L'equip de Saó Neteja va participar en un taller realitzat amb els laboratoris Bella Aurora El nostre equip de SaóNeteja van gaudir d'una jornada molt especial a les instal·lacions de…
bullying al prat

Entrevista sobre l’assetjament escolar o bullying al Prat

| #femSaó | No Comments
Entrevistem a Gala Montseny i a Josep Maria Palacios, Mediadors del Servei de Mediació Comunitària de l'Ajuntament del Prat de Llobregat per parlar sobre com acompanyar els casos d’assetjament en…
nova ciutadania el prat

Entrevista a Jesús Gómez de Nova Ciutadania d’El Prat

| #femSaó | No Comments
El Jesús Gómez és el tècnic de Nova Ciutadania del Servei d'Acció Social del Prat de Llobregat. Amb ell parlem sobre el tipus d’acollida que fa la ciutat del Prat…

Coneixem qui hi ha darrera de Nymmynbook

| #femSaó | No Comments
La Naomi Gómez i la Mercè Cabrera són les autores del blog Nymmynbook on fan ressenyes i recomanacions sobre tota mena de llibres. Comparteixen amb els altres la seva passió…
0 0 vots
Article Rating
Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots el comentaris
Share This