Skip to main content

El consum de drogues entre els joves és una realitat innegable en l’actualitat. A través de l’Enquesta sobre l’ús de drogues a l’ensenyament secundari a Espanya (ESTUDES) es determina que l’alcohol és la substància més consumida entre els joves, el 70,6%, en els últims 12 mesos. La segona és el tabac, demostrant així que aquelles més consumides son les legals. 

Pren rellevància el consum de psicofàrmacs, ja que el 13,8% del joves n’ha pres amb recepta o sense.
Pel que fa les drogues il·legals, el cànnabis és la més consumida amb diferència amb la resta, amb un 25,6% dels joves afirmen haver consumit en l’últim any, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya

La manca d’informació sobre els danys que provoca l’ús indegut de drogues constitueix un possible factor de risc davant del consum entre adolescents i joves. 

En conseqüència, és clau treballar en base a recomanacions sobre els possibles riscos i conseqüències del consum, recordant que no existeix el risc zero amb el consum de substàncies perquè no tothom és capaç de fer un consum responsable, ni totes les substàncies son iguals per fer un consum responsable.

Percepció del risc de consum entre els joves

Encara que gairebé la meitat dels adolescents i joves diuen haver rebut alguna vegada informació dels riscos sanitaris i legals del consum de substàncies, s’ha detectat que hi ha una manca d’informació en relació a les preocupacions reals dels joves, i que en moltes ocasions no arriba a temps. 

A més a més, avui dia els joves compten amb molta informació sobre drogues i addiccions a Internet o a les xarxes socials, que no sempre és fiable.

La tasca preventiva no resulta ser realment preventiva si no s’arriba a temps i de manera propera i efectiva per resoldre els dubtes dels joves sobre consum de substàncies.

Per tal que els joves percebeixin el risc en relació a les conductes de consum de drogues, han de disposar de canals d’informació adequats per desenvolupar un visió crítica, i poder pendre decisions per si mateixos i mateixes. Per això, s’ha d’avançar cap a un nou model preventiu basat en informació validada i recolzada, que sigui d’interès pels adolescents i joves.  

Reinventar la prevenció de l’ús indegut de substàncies

Els joves valoren positivament que hi hagi un vincle amb el/la professional que imparteix els tallers informatius sobre prevenció del risc del consum de drogues. Però, valoren encara millor que aquesta informació arribi de la mà d’altres joves, perquè ho perceben d’una manera més propera i de confiança per expressar els seus dubtes i experiències.

Des de Saó hem impulsat una proposta de caire comunitari per a abordar el consum de substàncies des d’un punt de vista proper i d’igual a igual a través de la metodologia peer to peer. 

Un projecte dels joves, pels joves, que incideix en la prevenció del risc de consum

Per poder donar resposta als joves, des de SaóPrat, realitzarem una formació amb els i les joves del projecte PatiPami, on reben informació sobre els conceptes bàsics, la classificació de substàncies, els efectes que produeixen i la perspectiva de reducció de riscos.

La formació es centra en substàncies com l’alcohol, el tabac, el cànnabis i els psicofàrmacs i s’ha aprofundeix en els factors que influeixen a l’hora de consumir, els possible efectes adversos i la interacció amb altres substàncies, alhora que es donen recomanacions per reduir riscos. 

L’objectiu del projecte es el treball en xarxa amb altres entitats del territori per arribar a altres joves a través dels instituts, centres cívics, entitats, associacions, casals. Així doncs, son el propis joves els quals informen i resoldre dubte d’altres joves sobre el risc del consum de drogues i substàncies addictives.

Si tens dubtes sobre aquest tema, pots contactar directament amb les nostres educadores per rebre orientació i informació a Marta Sanchís – m.sanchis@saoprat.net  – t. 672 453 820.

Article de Marta Sanchís, educadora de PatiPami.

Articles relacionats

6 factors de protecció familiar que garanteixen el desenvolupament dels infants

| Infància i família | No Comments
La família és un element clau en el creixement i aprenentatge dels infants a partir de diverses formes com el llenguatge, la comunicació o les interrelacions. La família fomenta l'adquisició…
construccio circular

Reutilitzar els materials de les obres de construcció evita l’equivalent al que generen 27 cotxes

| #femSaó | No Comments
Reutilitzar els materials de les obres de construcció comporta evitar 40 tones de CO₂, l’equivalent al que generen 27 cotxes El passat 10 d’octubre es va presentar Redó al Gremi…
Salut mental joves

Parlem de salut mental amb l’Albert Alonso responsable de Situa’t

| Joves | One Comment
Parlem sobre salut mental especialment en joves amb l’Albert Alonso, psicòleg i actual responsable de l’espai Situa’t, un programa que pertany a Activa’t i on s’ofereix informació, orientació i acompanyament…
Bassa

Les conseqüències de la salut mental en el rendiment escolar dels i les joves

| Joves | No Comments
A SaóPrat entenem la salut mental com un dret humà i una condició necessària per al desenvolupament personal i comú, per aquest motiu, volem celebrar el Dia Mundial de la…
0 0 vots
Article Rating
Subscriu-te
Notificar de
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots el comentaris
Share This